Svårt att få lån?

Det finns vissa faktorer som gör att det kan bli svårt att få ett lån hos en av de svenska storbankerna, såsom:

Betalningsanmärkning – att ha en anmärkning hos Kronofogden (vilket man kan få om man underlåtit att betala en eller flera räkningar under en längre tid) är något som försvårar livet rent ekonomiskt. Även om man betalat igen skulden ligger en betalningsanmärkning kvar i hela tre år, och under dessa tre år blir det väldigt svårt att få ett lån hos en av storbankerna eftersom deras kreditupplysning kommer varna för att ge ett lån till alla som har betalningsanmärkningar hos fogden.

Ingen säkerhet – om du inte har någon säkerhet (t.ex. ett hus) eller någon som vill gå i borgen för dig för ett lån kan det bli knepigt att få ett lån. Framför allt de stora bankerna är mycket måna om att ha god säkerhet.

Låg inkomst – om du har för låg inkomst blir det svårt för bankerna att få “svart på vitt” att du kan återbetala ett lån från dem. Ett problem här kan vara att det sker en viss fördröjning från dess att inkomsten uppkommer till dess att den kommer i bankernas (UC:s) datorsystem. Detta kan ofta lösas genom att du visar upp något sorts bevis på din nuvarande inkomst eller helt enkelt ett kontoutdrag där lönen specificeras.

Tidigare krediter – många banker, framför allt storbankerna, tvekar ofta att ge ut nya lån till någon som redan har flera krediter eller lån. I synnerhet om dessa ligger hos andra kreditinstitut.

Så är det då kört om du nekas hos storbankerna? – Nej, givetvis inte! I Sverige finns många banker som specifikt riktar in sig mot anställda och egenföretagare som har svårt att få lån beviljade hos vanliga banker. Bland annat Bluestep, Bank2 och flera andra av de mindre bankerna är framgångsrika på denna nisch. Du kommer troligen att få betala högre räntor hos dessa banker, men det är en helt naturlig konsekvens av den – på pappret – ökade risken för dem.


This entry was posted in Lån. Bookmark the permalink.

Comments are closed.