Mobillån (SMS-lån)

Mobillån (även känt som SMS-lån, snabblån, minilån, internetlån, mikrolån eller kortlån) har på bara några års tid blivit väldigt populärt i Sverige. Konceptet introducerades på marknaden är 2006 och idag beviljas över 300 000 SMS-lån varje år.


Vad är ett mobillån?
Ett mobillån är ett lån på cirka 1000 – 5000 kronor som man ansöker om via SMS, internet eller telefon. När ansökan godkänds går det mycket snabbt att få pengarna – ofta direkt eller senast dagen därpå. Återbetalningstiden är snabb, vanligen inom en månad. Syftet är att kunna täcka oförutsedda utgifter under en kortare period.

Hur fungerar det?
Man börjar man att besöka långivarens hemsida eller skicka ett SMS. Det rör sig om ett kort formulär där man svarar på lite frågor och när man skickat iväg det får man vanligen beslutet omedelbart eller inom några minuter. Vissa företag gör en kreditprövning på dig som låntagare, andra godkänner det direkt eller efter någon annan form av ekonomisk kontroll. Pengarna betalas ut mycket snabbt efter dess att lånet är godkänt.

Hur mycket kostar det?
Man brukar ofta prata om att mobillån har räntor på fler hundra procent. Det är dock mycket missvisande. I själva verket rör det sig om helt acceptabla nivåer när man väger in riskfaktorn för långivaren. Långivarna själva hävdar att lånen är räntefria och att man bara betalar en administrativ avgift. Ofta rör det sig om någon hundralapp när man tar ett lån på några tusen kronor. Som kortsiktig finansiering är det faktiskt förhållandevis prisvärt!

Är det bra eller dåligt?
Man bör inte ta mobillån regelbundet t.ex. på krogen. Då blir det en väldigt dyr finansieringsform. Men om man bara använder det någon gång då och då om det uppstår oförutsedda utgifter och man vet att man kommer få lön innan lånet ska återbetalas är SMS-lån inte sällan ett ganska bra alternativ. Om man däremot inte kan betala inom den utsatta tiden blir det snabbt väldigt dyrt och du riskerar en betalningsanmärkning.

Det, enligt vår mening, bästa och mest seriösa sms-låneföretaget är Risicum. Klicka här för att besöka deras sida (öppnas i ett nytt fönster).

Vivius är en annan seriös aktör på marknaden som du bör kolla in – ibland kan det vara billigare än Risicum. Klicka här för att besöka deras sida (öppnas i ett nytt fönster).

Comments are closed.