Lån som ung

Att få lån beviljat kan vara svårt när man är ung. I synnerhet om man är studerande eller arbetslös. Men det sagt behöver det verkligen inte vara omöjligt. Det gäller bara att veta hur man ska lägga upp samtalen med kreditinstituten.

Först och främst kan det vara smart att undersöka vilka banker som har studenterbjudanden och hur dessa ser ut. Framför allt Swedbank har lagt stora resurser på att försöka locka ungdomar de senaste åren med mycket förmånliga studenterbjudanden och rabatter. Även SEB och Danske Bank har gjort liknande åtgärder med gratispaket. Om en bank har ett lönsamt ungdomserbjudande, kan du dra slutsatsen att unga kunder är viktiga och därför främst rikta in dig mot dessa banker.

Det du bör göra härnäst är att boka in ett möte med en privatrådgivare på någon eller några av bankerna. Här kan det vara väl värt att ta med sig en förälder eller liknande. Tänk på att klä dig seriöst och försöka göra ett professionellt och ansvarsfullt intryck. Bristande ekonomi i dagsläget kan ganska lätt uppvägas av att banken tror på dig i framtiden.

Du bör under mötet försöka poängtera att du kommer att vara kvar hos den här banken även i framtiden när du har ett fast jobb. Bankerna vet att ungdomarna är trogna och blir mycket lönsamma framöver, och det ska du också känna till.

Om dina föräldrar går med på det, är det givetvis ett extra plus om de kan gå i borgen för dig. Det betyder att om du inte kan betala lånet kan banken istället kräva igen pengarna av dina föräldrar. Detta reducerar kraftigt risken för banken och förbättrar därför dina lånevillkor och sänker räntan. Det blir även lättare att få lånet beviljat av banktjänstemannen.

Sammanfattningsvis kan det konstateras att det är viktigt att jämföra olika banker och ge ett seriöst intryck. Du bör också göra allt för att poängtera att du framöver kommer bli en väldigt lönsam kund. Lycka till!


This entry was posted in Lån. Bookmark the permalink.

Comments are closed.