Billån

Det finns flera olika sätt att finansiera en bil (såväl ny som begagnad) på. Ett vanligt sätt – framför allt hos egenföretagare – är leasing. Leasing är en slags löpande avbetalningsplan där man egentligen betalar för att få utnyttja bilen. När leasingperioden löpt ut, kan man antingen lämna igen bilen eller köpa den från kreditgivaren. För företagare kan leasing vara lönsamt eftersom man får lyfta halva momsen, men för privatpersoner är ett billån i princip alltid mycket mer lönsamt.

Ett billån är i många fall billigare än vad man kan tro, men det varierar något oerhört mellan olika kreditgivare. Att ta lån direkt från bilhandlaren är oftast inte det billigaste alternativet och innan du fattar ett beslut bör du alltid jämföra olika banker och kreditinstitut. Bara för att bilhandlaren säger att hans alternativ är  billigast behöver det verkligen inte vara det – kom ihåg att bilfirman tjänar pengar på dig när du tar ett lån hos dem!

Billånet tas vanligen på mellan 2 och 5 år och du förväntas oftast lämna en kontantinsats på åtminstone 10% av bilens pris. Detta i kombination med förhållandevis låga räntor innebär att du oftast kan finansiera en bil för ungefär 1-2% av bilens köppris varje månad. Alltså: om du köper en bil för 150 000 kronor, kan du räkna med cirka 1500 – 2000 kr i månaden i finansieringskostnad, och köper du en bil för 400 000 kronor kan du ofta komma undan med så lite som ca 4 000 kronor i månaden.


This entry was posted in Lån. Bookmark the permalink.

Comments are closed.